12 Oct
CEC BANK Solutii Dezvoltarea IMM Urilor

CEC BANK Solutii dezvoltarea IMM-urilor

CEC Bank a are o tradiție îndelungată în activitatea de creditare pentru firme și persoane fizice, iar anul 2020 nu face excepție. Valoare brută a portofoliului de credite oferite clienților CEC Bank s-a majorat cu aproape 3% comparativ cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

Creditele pentru locuințe au ajuns la circa 10% iar solicitările din partea persoanelor fizice au atins 4% din totalul portofoliului de creditare. Creditarea pentru societăți comerciale a crescut cu 3% din totalul portofoliului, iar finanțările activităților curente și creditele acordate pentru investiții au rămas la același nivel. Finanțările au fost solicitate pentru activități din agricultură, comerț și domeniul industrial.

Intensificarea finanțării s-a impus în special din momentul impunerii stării de urgență și a continuat în starea de alertă. CEC Bank și-a adaptat ofertele la cererea din piață, iar activele pe piața titlurilor de stat au cunoscut o majorare de la 7,7 miliarde în luna decembrie la circa 12,7 miliarde la finalul primului semestru din 2020.

Rata creditelor neperformante a ajuns la circa 6,49%

Profesionalismul și maniera adaptabilă la contextul economic dificil au majorat cotă de piață a băncii de la 6,64%, în decembrie 2019, până la 6,96%.
Creșterea cotei de piață provine din modificarea adusă metodologiei de raportare. In iunie 2020, anumite categorii de active n-au mai fost incluse în baza de calcul, iar expunerile neperformante nu s-au mai diminuat cu valoarea provizionului calculat pentru dobânda depreciată.

CEC Bank a demonstrat o acoperire de succes a creditelor neperformante, folosind provizioane și garanții, de peste 210%. Ajustările pentru pierderi aferente creditelor neperformante au ajuns la circa 100 milioane de lei, datorită în principal unor perspective mai pesimiste de înrăutățire a climatului macroeconomic pentru a doua jumătate a anului 2020. Rata de rentabilitate a CEC Bank pentru capitaluri a atins nivelul de 9%, în timp ce rata fondurilor proprii ajunge la 25%, peste nivelul OCR- al cerinței globale de capital.

CEC Bank CEC Bank Romania CEC Bank Timisoara

0 Comments

Join Conversation