Ghid – Cum Alegem Tâmplăria Pentru Casa

Ghid – Cum Alegem Tâmplăria Pentru Casa

De ce tâmplăria PVC poate fi veriga slaba a clădirii? Raport eficientizare tâmplărie PVC
Pentru majoritatea locuințelor, tâmplăriile fie din PVC, aluminiu sau lemn, sunt veriga slabă, in raport cu celelalte elemente ale clădirii. Observam că ele pierd mai multă căldură decât primesc de la soare.

Care sunt motivele?

  • Sunt EXTREM DE INEFICIENTE ENERGETIC – pierd multa căldura;
  • Sunt montate incorect, generează punți termice si infiltrații în jurul tamplăriei
  • NU sunt ETANSE;
  • Poziționarea tâmplăriei nu este făcută cu o strategie corectă, pentru a castiga mai multă caldură solară. Ferestre mai mari si mai multe pozitionate in partea de sud si mai putine pe nord.

Importanta vitrajelor într-o locuință

Ferestrele sunt o necesitate arhitecturala pentru orice casa sau birou, deoarece oamenii necesită lumina naturală din mai multe motive. Lumina zilei are si multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv productivitate sporita si stimulare mentală. Dar ferestrele care ne permit lumina soarelui vin, de asemenea, cu dezavantaje.

Ele sunt de obicei cea mai ineficienta parte a anvelopei clădirii, permit trecea căldurii soarelui in interior in timpul verii si permit pierderea căldurii provocate de om către exterior in timpul iernii.
Trebuie acordata o mai mare atentie in alegerea si montarea ferestrelor, pentru a avea parte de o mai mare eficientă energitică a clădirii.

Merita investiția în ferestre de calitate si montaj eficient?

O tâmplărie performantă are costuri mai mari, poate de 2 sau de 3 ori mai mari fata de o tâmplărie standard. Suportarea costurilor suplimentare poate fi un impediment, daca avantajele nu sunt evidente, sau cei care vând tâmplăria nu prezinta argumente solide precum amortizarea, eficienta energetică, confortul, garanția.

Prin diferite metode putem avea o tâmplărie de bună calitate la preturi mult mai mici

  • pentru constructii noi, sau inca in faza de proiect, este importanta planificarea din timp a tipurilor de ferestre, orientarea lor si dimensiunea vitrajelor.
  • optarea pentru mai multe ferestre fixe. Prin pozitionarea si gandirea practica putem gasi variante pentru mai multe ferestre fixe, care au un cost mult mai mic fata de cele mobile si vor scadea considerabil pretul investitiei.
  • usi cat mai simple. Un cost mare al tamplariei vine de la modelul usilor de intrare, fie ca sunt impartite in prea multe parti, fie au diferite paneluri decorative foarte scumpe. Un model cu forme arcuite sau panel decorativ poate creste pretul unei usi cu 1000 pana la 3000 de lei.
  • compensarile pentru ruperile termice se pot alege de culoare alba, deoarece oricum vor fi mascate fie prin scafe sau incastrate in pardoseala. Aici se mai pot economisi aproximativ 15-30% din pretul compensarilor.
  • culoarea – o tamplarie alba este mai ieftina cu aproximativ 15-30% fata de cea colorata. Pe langa avantajul pretului mai mic, mai are un alt avantaj major
  • este mai rezistenta la temperaturi ridicate, deoarece nu atrage caldura lafel ca cea colorata. Ca si dezavantaje putem considera ca albul nu iese in evidenta in designul casei si se observa murdaria mai repede pe profilul alb.

Importanta ferestrelor eficiente energetic.

Este important ca fiecare camera din locuinta sa fie tratata separat, in functie de utilizarea ei, pentru a stabili ce suprafata vitrata avem, ce cantitate de caldura si lumina primim prin aceasta suprafata vitrata.

Ferestrele eficiente au inceput sa fie folosite pentru a atinge un standard de casa pasiva. Aceasta denumire de casa pasiva a venit de la idea de a incalzi o locuinta pe timpul iernii, prin caldura pe care o primeste de la soare.

Energia solara poate fi castigata daca nu se pierde prin neetanseitati, iar ferestrele trebuie sa aiba o valoare de transmitanta care nu depaseste valoarea de 0.75W/m2K. Aportul solar trebuie sa depaseasca valoarea de 0.5, daca locuinta este intr-o zona climatica rece.

Ca rezumat, tamplaria trebuie sa minimizeze toate pierderile de caladura si sa permita patrunderea energiei solare in tinteriorul locuintei.

Pentru ferestre care sa respecte criteriile institutului de case pasive, valoarea transmitantei trebuie sa fie mai MICA de 0.85W/m2K. Numai prin aceste ferestre eficiente putem scapa de radiatoarele de sub ferestre.

Durata de viata a tamplariei

Tamplariile actuale au o durata de viata ridicata si sunt folosite in medie pentru o durata de 25 de ani. Chiar daca producatorii dau o durata de viata a tamplariei mult mai mare de 30 pana la 50 de ani. Scurtarea duratei de viata este data de:

  • lipsa intretinerii periodice ( ungerea mecanismelor de 2 ori pe an, reglajele necesare functionarii optime);
  • folosirea necorespunzatoare ( inchiderea incorecta a ferestrelor, actionarea fortata a feroneriei, trantirea, lovirea lor, lovirea de glaf, etc);
  • supunerea la conditii extreme ( supusa pe durate lungi la razele solare, pozitionarea in zone cu multa umiditate, mai ales in perioadele reci);
  • nu sunt remediate problemele aparute in timp, ( garnituri rupte, tamplarie dereglata, fisuri in profile, deformari ale tamplariei);
  • infiltratiile pe langa tamplarie, pot produce in timp probleme care vor necesita inlocuire tamplariei. Prin infiltratii se poate produce mucegaiul, care odata ce a intrat in interior tamplariei nu va putea fi scos.

Alegerea tamplariei eficiente energetic

Alegerea tamplariei poate fi dificila daca nu avem cateva notiuni despre acest domeniu. Pentru a alege tamplaria ideala pentru locuinta, trebuie sa respectam cateva criterii in alegerea ei.

Materialul din care este produsa rama tamplariei. Datorita evolutiei in domeniul tamplariei, eficienta ei poate fi atinsa cu mai toate tipurile de materiale. Profilul poate fi din PVC, lemn, aluminiu sau chiar combinatii intre materiale: pvc cu aluminiu, lemn cu aluminiu.

Adancimea profilului – o izolare mai buna se obtine in raport direct cu cresterea adancimii profilului. In prezent, tamplariile pot ajunge la o adancime de circa 100mm.

BUGETUL – chiar daca l-am pus pe locul 3, bugetul este criteriul principal in alegerea tamplariei. Cu totii ne dorim cele mai eficiente tamplarii sau cele mai bune lucruri, dar depindem foarte mult de banii pe care ii avem de investit.

In functie de buget trebuie sa luam cel mai bun produs cu cel mai bun raport calitate/pret. La tamplarii nu trebuie sa facem rabat de la calitate. Pentru gasirea tamplariei care se incadreaza in bugetul stabilit, este nevoie sa luam mai multe oferte de la mai multe firme si sa comparam, atat coeficientii, tipul de montaj, costul montajului cat si reputatia firmei.

Numarul de camere – se spune ca, cu cat numarul de camere este mai mare cu atat profilul izoleaza mai bine. Aici pe langa numarul de camere, trebuie sa verificam coeficientul de transfer al ramei – Uf, care trebuie sa fie cat mai mic.

Pentru a respecta criteriul de case pasive, valoarea U nu trebuie sa depaseasca 0,85 W/m2K. Pentru tamplariile din lemn, este important ca profilul sa fie facut din mai multe straturi (minim 3), iar baghetele de lemn sa fie cu fibrele in oglinda. Caldura trece prin profil ca o unda, cu cat profilul este mai neomogen cu atat caldura parcurge o distanta mai lunga.

Garnituri de etansare – un alt criteriu important este numarul garniturilor de etansare. Majoritatea tamplariilor au 2 garnituri de etansare, una pe toc si una pe canat(cercevea/parte mobila). Profilele mai performante vin acum si cu inca o garnitura mediana.

Rolul garniturilor este de protejare impotriva curentilor de aer, infiltratii ale vaporilor si izoleaza fonic si termic. Dintr-un sistem de tamplarie garnitura are cea mai mica durata de viata.

Sticla – recomandarea noastra este sa se aleaga minim un pachet de sticla cu 3 foi. Atentie aici si la coeficientul sticlei termopan care sa fie cat mai apropiat de Ug=0,5W/m2K(Valoarea ideala). In pachetul de sticla sa fie sticla tratata LOW E, sau Solar4S.

Pachetul cel mai comandat este lowE+clar+4S. In pachetul de sticla pe langa tipul de tratament ales, bagheta este cea mai importanta. Bagheta dintre sticle poate fi din aluminiu sau din materiale compozite.

Recomandam bagheta din plastic de tip warmEdge, deoarece cea din aluminiu genereaza punte termica, actionand ca un burete. Bagheta „calda” din plastic costa aproximativ 1 euro / ml.

Feroneria – este un criteriu in alegerea tamplariei. O feronerie de proasta calitate poate aduce foarte multe neplaceri in timp, prin o slaba functionare, durata de viata mica, materiale ieftine, rezistenta mica la utilizare.

Feroneria este „motorul” care pune in miscare tamplaria si trebuie aleasa cu grija si de la branduri de renume. Cateva marci de top de feronerie sunt: Roto, Maco, Winkhaus,G-U.

Feroneria trebuie aleasa si in functie de echipari: puncte de inchidere de siguranta(anti-efractie), puntele de inchidere de siguranta reglabile, microventilatie, contraactionare gresita, tije de otel, manere secustice pentru o siguranta mai mare.

Armatura profilelor din pvc -rigidizare din otel la ferestrele din pvc este necesara pentru o mai buna stabilitate si o protejaza de deformarile cauzate de temperaturile extreme.

Armatura este diponibila la grosimi cuprinse intre 1-3mm. La ferestrele albe se recomanda un minim de 1,5mm grosime, iar color 2,5mm grosime. Pentru usi recomandam 2,5 sau 3 mm grosime.

Montajul – poate fi de 3 feluri: Clasic, imbunatatit sau la standard de casa pasiva.
daca tamplaria aleasa este una de calitate superioara, montajul neaparat sa fie de aceiasi maniera.

  • Montajul clasic, cu spuma, va duce la scaderea eficientei tamplariei. Acest montaj va permite infiltratia vaporilor de apa si a curentilor de aer care produc pierderi de caldura, degradari ale constructiei si mucegai.
  • Montajul imbunatatit – montaj tamplarie cu benzi izolatoareeste montajul cu benzi izolatoare, in concordanta cu grosimea izolatiei. Acest montaj este cel recomandat, care creste eficienta energetica si confortul interior.

Pentru montaj se pot folosi atat benzi de etansare cu adeziv sau autoadezive. Pentru umplerea gaurilor se poate folosi spuma(varianta ieftina), sau banda precomprimata(mai scumpa).

  • Montajul la standard de casa pasiva – este montajul in interiorul izolatiei, fie prin profile speciale pentru case pasive – cum ar fi sistemul blaugelb Triotherm+, precadre din lemn sau alte sisteme metalice care vor scoate profilul in exteriorul zidului.profil polistiren blaugelb triotherm+

Montajul pentru case pasive este cel mai costisitor, dar care nu va genera punti termice, datorita profilelor speciale din polistiren expandat, plasarea in exteriorul cladirii pentru ruperea termica si benzile de etansare.

Garantia si durata medie de viata – un alt criteriu important este garantia oferita de producator/montator pentru tamplarie, atat pentru profil cat si pentru montaj. Durata de viata este foarte importanta, deoarece se doreste un profil cat mai rezistent in timp.

Accesoriile propuse in oferta. Accesoriile extra care pot costa suplimentar sunt: manere secustice in diferite variante de culori, plase insecte ( pe balamale, tip rulou, plisse, plase pentru usi), solbank(profil special pentru prinderea glafurilor), glafuri ( interior, exterior), rulouri exterioare(suprapuse sau aplicate, elecrice sau manuale), profil de compensare sub usi si ferestre cu Hp=0, sisteme de siguranta(protectii copii, anti-efractie, actionare gresita).

Concluzii:

O tamplarie eficienta este cea mai buna investitie pentru o locuinta, deoarece creste confortul interior, minimizeaza pierderile de caldura, creste izolatia fonica, infrumuseteaza cladirea, pastreaza integritatea materialelor prin oprirea infiltratiilor, curentilor de aer.

O tamplarie cu multe deschideri, usi cu diferite modele complexe, montaj clasic poate costa in timp mult mai mult fata de o tamplarie asemanatoare, mai multe ferestre fixe, usi mai simple dar cu un montaj imbunatatit prin benzi izolatoare.

Avantajele si beneficiile pe durata lor de utilizare recomanda optarea pentru tamplarii mai eficiente si montaje imbunatatite. Sursa: PVCMag.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *